Kategoriler
SEO

E-Ticaret Siteleri İçin SEO Rehberi 1

E-Ticaret Siteleri için SEO Rehberi
E-ticaret sitelerinde SEO‘nun ehemmiyeti bundan sonra herkesçe biliniyor. Bu rehberimizde e-ticaret sitelerinde SEO yönünden yapması gerekenleri sizin için derledik.

E-ticaret epey devasa tek hacme bulunduran tek sektör. Alttaki grafik yaş gruplarına göre akıllı telefon kullanıcılarının çevrimiçi alış veriş davranışlarını gösteriyor. Gördüğünüz emeliyle insanların tahminen %50’si satın almadan evvel web üstünden araştırırken %43’ü de çevrimiçi alış veriş yapıyor. Web trendleri ve verilerini henüz ayrıntılı incelemek için bu raporu inceleyebilirsiniz.

İşletmenizin büyüklüğü fark etmeksizin, son zamanlarda büyümek isteyen her işletmecinin tek e-ticaret sitesi kurması mecburî duruma geldi. Ve bununla birlikte ananesel pazarlama yöntemlerini tek kıyıya bırakarak çevrimiçi pazarlama stratejileriyle markalarını ilerletmek zorundalar. Göz ardı edilmemesi lüzumlenen stratejilerinden bir tanesi de SEO. İnternette yer alır olmanızı gerçekleştiren SEO stratejileriyle markanızı geliştirebilir ve web görünürlüğünüzü arttırabilirsiniz. “Peki bu stratejiler neler, sebep uygulayacağız?” diyorsanız, “E-Ticaret Siteleri için SEO Rehberimiz” tam da sorularınıza yanıt olacak aradığınız şey.

Anahtar Sözcük Analizi

Bildiğimiz emeliyle SEO çalışmalarının başlangıç noktası anahtar sözcük analizi. Ve bu vaziyet e-ticaretler için de değişik değil. Anahtar sözcük analizi yapar iken göz önünde bulunduracağınız iki şey sözcüklerin sunduğunuz ürün/hizmet ile ilgisi ve arama hacmi. Bu halde size önereceğimiz şey sitenizle en ilgili kelimeler içinden arama hacmi en yüksek olanları hedeflemeniz.

Kategoriler ve Ürünler İçin Anahtar Sözcük Analizi
Anahtar sözcük analizini de kendisi içerisinde ikiye ayırabiliriz. Bunlardan ilki ürünleriniz için anahtar sözcük analizi yapmak. Bu analizi yapar iken ilgi faktörüz lüzumlenen ise ürün segmentinizin dışına çıkmamak ve anahtar sözcüklerin manası yönünden defa geniş olmamasına ilgi etmek.
Örnek vermek gerekirse; muhtelif tasarımcılara ilişkin giysi satışı yapıyorsanız “elbise” kelimesini hedeflemeniz sizin ile tam örtüşmez. Çünkü; “elbise” araması yapmış bireyin emeli beklentilerini karşılayacak herhangi bir giysi iken sizin ürünleriniz “özel dizayn elbise” arayan şahıslara hitap ediyor. Bu halde “elbise” araması yapmış şahıslar sitenize ulaşsa dahi onların beklentileriyle örtüşmeyeceği için sürekli ziyaretçilere dönüşmezler. İşte bu sebepten anahtar sözcük hedeflemesi yapar iken anahtar kelimelerle sitenize gelen kullanıcıların taleplerini ne derece karşılayabileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız.

Blog İçin Anahtar Sözcük Analizi
Blog; sunduğunuz ürün ya da hizmetlerinizle doğrudan hedefleyemeyeceğiniz kelimelerden ve “en güzel midi giysi modelleri” gibi long tail diye tanımladığımız uzun kuyruklu anahtar kelimelerden de yarar sağlamanıza yardımcı olur.
Yukarıda dizayn giysi sattığınızı varsaymıştık. Ürünlerinizde hedefleyemeceğiniz “ünlü modacıların 2017 İlkbahar/Yaz için tasarladığı elbiseler”, “New York Moda Haftası’nın en güzel elbiseleri” gibi konularda blogunuza aratarak “özel dizayn elbise”den defa daha çok kelimeyi bünyenize katabilirsiniz.
İpucu vermek icabında en fazla aranan long tail anahtar kelimelerin içerisinde “kim, ne vakit, sebep, nerede” geçtiği belirtiliyor. Long tail kelimeleri bulmak için HitTail ve Wordtracker Keyword araçlarından faydalanabilirsiniz.

Rakip Analizi

Başlığın “Rakip Analizi” olması sizi yanıltmasın, anahtar kelimeleri analizimiz tam anlamıyla bitmedi. Rakip analizimizi tamamladıktan ardından anahtar sözcük analizi için tam anlamıyla “Bitti” diyebiliriz.

Rakiplerinizin Etkin Bulunduğu Kelimeler
Ürünlerimiz ve blogumuz için amaç kelimelerden meydana gelen tek havuz oluşturduk. Ama rakiplerimizin etkin bulunduğu kelimelere bakmadan, başka bir deyişle sektördekileri yakın takibe almadan bu havuzumuzun noksansız olduğunu söyleyemeyiz. Etkin rakipleri seçmek için ise kendiniz için seçtiğiniz kelimelerden arama hacmi yüksek olanlarla tek kullanıcıları gibi arama motorunda arama yapılabilir ve etkin rakiplerinizi inceleyebilirsiniz.
Bunun dışında arama motorlarının gözünde tek sitenin durumunu/gücünü gösteren Domain Authority (DA) ve herhangi bir sayfanın vaziyetini gösteren Page Authority (PA) değerlerine bakarak da inceleyeceğiniz etkin rakiplerinize hüküm verebilirsiniz. Bu değerleri Moz toolbar üstünden para ödemeden görebilirsiniz.

Rakipleri belirledik. “Peki etkin oldukları kelimelere sebep bakacağız?” diyorsanız bunun için de yeniden bazı vasıtalar var. Bunlardan biri SEMrush. Analizini inşa etmek dilediğiniz sitenin sıralama aldığı kelimeleri, kaçıncı olarak sıralandığını ve kelimelerin arama hacmini veren tam manasıyla her istikametiyle çözümleme yapmış tek araç.

Fakat size ayrıntılı netice verebilmesi için ücretli sürümünü almanızı öneriyoruz. Ayrıca rakip analizi noktasında size faydalı analizler gerçekleştirecek araçlar;
Searchmetrics

Gördüğünüz emeliyle, anahtar sözcük ve trafik kıyaslamalı olarak birçok rakibinizi size gösteren tek çözümleme aracı. Ama ne yazık ki ayrıntılı analizler yapabilmek için ücretli sürümüne geçmeniz gerekiyor.
Bir başka çözümleme aracı ise SimilarWeb

Bu vasıta ile de anahtar kelimeleri inceleyebilir ve rakiplerinizle kendisi aranızda tek kıyaslama yapabilirsiniz.

Rakiplerinizin Linkleri
Gelelim link analizine! Rakiplerinize nerelerden link geldiğine bakarak siz de medya bültenleri ve bloggerlar vasıtasıyla aynı anda linkler edinebilirsiniz. Nereden bakacağınıza gelirsek;
Open Site Explorer

Majestic
Yukarıda görüldüğü Trust Flow ve Citation Flow değerlerini yorumlamak gerekirse; Majestic de Moz’un DA ve PA değerleri gibi backlinklerinizin emniyet ve efor metriklerine bakarak bütün siteniz için Emniyet (Trust Flow) ve Efor (Citation Flow) kıymeti biçer.
Ahrefs

Ahrefs, linklerine göre en iyi sayfalar, link profilinin büyümesine göre en iyi sayfalar gibi seçenekleriyle ayrıntılı tek backlink analizi yapmanızı sağlar.
Tanıştırdığımız üç çözümleme aracının da ücretli sürümleri defa ayrıntılı analizler sunarken fiyatsız olan seçenekleriyle epey dar tek veriye ulaşırsınız. Bu araçları kullanarak rakiplerinize ilişkin linklerin efor ve emniyet metriklerini ve nerelerden hangi anahtar kelimelerle link yaklaştığını görebilirsiniz.

Rakiplerinizin Site Yapısı
Site yapısı dediğimizde site içi navigasyonu, kategori ve alt kategorilerin yapısı gibi kısımlar aklımıza geliyor. Tek e-ticaret sitesinin bünyesinde ilgi edilmesi lüzumlenen en ehemmiyetli noktalar ise;
Bazı kategorilerdeki en popüler/en defa satın alınan/en defa tıklanan ürünler
Alakalı ürünler
Müşterilerin en fazla hoşnut kaldığı ürünler
En nihai gösterilen ürünler
gibi kalifiye linkler oluşturmak. Bunun için sektörünüzdeki rakiplerden en iyilerini ve etkin olanları seçerek sebep tek yapı oluşturduklarını inceleyebilirsiniz. Kendisi siteniz için aynı anda tek yapı, kimi farklılıklar sahibi olan tek yapı ya da tamamiyle değişik tek yapı kurgulayabilirsiniz.

Teknik Sorunları Bulmak

Anahtar sözcük analizimizi bitirdik, rakipleri inceledik. Sıra geldi sitemizin yöntem manada kontrolünü yapmaya.

Çift Sayfalar, Başlıklar, Meta Açıklamaları
SEO kapsamında içeriklerinizin, başlıklarınızın ve meta açıklamalarınızın her biri orjinal olmalı. E-ticaret sitelerinin en fazla karşılaştığı sorunlardan bir tanesidir “çift” içerik/başlık problemi. Bunun nedeni ise birden fazla ve benzer ürünleri içeriğinde barındırması. Örneğin; aynısı model ve marka kazağın hem sarı hatta yeşil rengi olabilir. Ve bu sayfaların muhtevası ve başlıkları arasındaki tek fark ürünün rengi olacaktır. Hem de bazı durumlarda başlıklara bu renk farkı eklenmeyebiliyor. Bu vaziyetin yaratacağı çift muhteva ve çift başlık sorununu ortadan kaldırmak için;
Renk, gövde farkı gibi farklılıkları olan benzer ürünlerden birini asal sayfa olarak saptamak ve bu sayfanın asal sayfanız olduğunu arama motoruna duyurmak emeliyle diğerlerinin kod bölümüne “canonical” yaftası eklemek.
Veya asal sayfanız dışındaki sayfaların arama motoru doğrulusunda indekslenmemesi ve sıralama almaması için “noindex” yaftası eklemek.
Screaming Frog, sitenizin defa istikametli analizini yapmış SEO araçlarından biri. Hem fiyatsız hatta ücretli sürümü olan aracın fiyatsız sürümüyle 500 URL’e kadar sayfanızı çözümleme edebilirsiniz. Bu vasıta ile çift sayfa başlıkları, çift meta izahları, çift içerikler, H1 yaftaları ve henüz birçok hususta çözümleme yapabilirsiniz.

404 Sayfaları
404 Sayfa Bulunamadı kodu veren sayfalarınızı da Screaming Frog üstünden çözümleme edebilirsiniz. Bununla birlikte yeniden tek SEO çözümleme aracı olan DeepCrawl vasıtasıyla de yöntem çözümleme yapabilirsiniz. Ve Search Console üstünden de para ödemeden 404 kodu veren bütün sayfalarınıza ulaşabilirsiniz. Her analizinizi evvelki analizlerinizden birisi ile kıyaslayarak gelişiminizi de gözlemleyebilirsiniz.

404 sayfalarına yeniden dönersek; 404 sayfası gerçekte tabii tek sonuçtur. URL’in hatalı ya da noksan yazılması, eskiden olup şu lâhza olmayan veyahut hiç olmamış tek ürünü aramanın neticesi olarak 404 sayfasıyla karşılaşılabilir. Ama bunun yanında; yöntem tek değişiklikten, sitenizin kategori yapınızı değiştirmiş olmaktan kaynaklı ürünlerinizin yeni adreslerini eskisinden değişik olabilir. Şayet doğru stratejiyi kurgulamazsanız, külüstür sayfalar da arama neticelerinde çıkmaya devam eder ve 404 Sayfa Bulunamadı ile karşılaşan kullanıcılar sizi seçenek etmekten zaman içinde vazgeçer. Bu meselesi ortadan kaldırmak için ise herhangi bir değişiklikte;
Eski URL’in yeni URL’e 301 Kalıcı Yönlendirme ile yönlendirilmeli.
Eğer karşılığı yok ise külüstür sayfaların kıymetini elde tutmak için en ilgili kategoriye ya da ana sayfaya 301 ile yönlendirilmeli.
301 yönlendirmesini tek ileri başlıkta ayrıntılı olarak anlatıyor olacağız.
Peki 404 kodu vermesi lüzumlenen sayfalar için kalifiye tek sayfa hazırlamak lazım olur mi? Bu tür tek mecburilik kuşkusuz yok, ama kullanıcıları tecrübenini çoğaltmak için;
Kategorilere, ana sayfaya ve etkileşim sayfasına giden linkler koyabilirsiniz.
Kullanıcının aradığına ulaşabilmesi için arama kutusu ekleyebilirsiniz.
Kullanıcının alakasını çeken renkli ve keyifli tek sayfa kurgulayabilirsiniz.
Size düşünce vermesi için şuraya güzel misaller bırakalım:
Magnt

MailChimp

Blue Fountain Media

301 ve 302 Yönlendirmeleri
Kalıcı yönlendirmeler için sarfedilen 301 yönlendirmesi ile külüstür sayfanızın SEO değerlerini yönlendirdiğiniz sayfaya aktarmış olursunuz. Kısa zamanlı olan yönlendirmeler için sarfedilen 302 yönlendirmesi ile bir müddet ardından külüstür sayfaya yeniden dönüleceği için bu tür tek transfer mevzubahis olmaz.
E-ticaret sitelerinde;
302 yönlendirmesi tek müddetliğine kapanan ve gelecek zamanlarda yeniden stoklara girecek olan markalar/butikler/ürünler için kullanılıyor. Bu gibi haller için 404 sayfası ve “Ürünümüz tükendi” gibi tek yorumlama da analiz eder arasında.
301 yönlendirmesi ise ürün yelpazesinden kalkan ürünler için kullanılmaktadır.

Site Hızı
Site sürati da SEO’yu etkileyen etkenler arasında. Kullanıcıları gözünden düşünecek olursak, e-ticaret sitenizde yüzlerce ürününüzü incelemek esasen zaman alan tek şeyken bunu aheste açılan sayfalarla henüz da uzatmak istemeyiz. Ve aheste yüklenen tek sayfa ile karşılaştığımızda doğrudan sayfayı kapatır ve başka neticelerde şansımızı deneriz. İşte tam da bu noktada kullanıcıları tecrübenini çoğaltmak için site hızınızı optimize etmelisiniz.
Site hızınızı;
PageSpeed
Pingdom
araçları ile ölçümleyebilirsiniz. Analizler neticeninde bu vasıtalar site hızınız düşükse bu meselenin ne gibi meselelerden kaynaklandığını ve sebep halledilmesi gerektiğine değin rapor verecektir.

Site-içi Arama Motoru Optimizasyonu

Anahtar Sözcük Optimizasyonu
Anahtar sözcük analizini yapmıştık. Şimdi ise bu çalışmamıza bakarak sitemizi optimize edeceğiz.
Sayfa başlığı
Heading etiketleri
Meta description
URL
Tanıtıcı ürün açıklamaları
Görsel adları ve alt etiketleri
gibi muhteva ile ilgili her noktada anahtar sözcük analizimizden faydalanabiliriz. Burada ehemmiyetli olan ise muhtevası manasız tek şeklinde anahtar kelimelere boğmamak ve ürünlerle eşleşen başlıklar, izahlar ve içerikler eklemek.

Yukarıdaki örneklerde “akıllı telefon” aramasında karşımıza çıkan neticelerde sayfaların başlığını, URL’ini ve meta açıklamasının sebep göründüğünü göstermeye çalıştık. Yeşil kutu içindeki misal diğerine göre net ve manalı malumat verilen için tıklanma seviyesi henüz yüksek. Sayfa başlığı sayfanın muhtevanını bildiren net tek ifade iken meta izahı da sayfanın konusunu anlatan birkaç manalı tek tümceden oluşmaktadır. URL de lüzumsuz parametrelerden uzak ve sayfa konusunda anahtar sözcük içerecek şeklinde oluşturulmalı.

Site Yapısı
Kullanıcı tecrübenini arttıracak noktalardan en ehemmiyetlisi diyebiliriz site yapısına. Sitenizde gezinmeyi kolaylaştıracağı için kullanıcılar aradıklarına henüz basit ulaşabilecekler.
Sitenizin mimarisini kurgularken oldukça yalın düşünmeye çalışın. Başka bir deyişle kullanıcılarınızın ana sayfadan ürün sayfasına ulaşabilmelerini olabilecek minimum sayıda tıklama ile sağlamaya çalışın. Ayrı olarak ana sayfadan başka sayfalara giderek “link juice” diye tanımladığımız link kıymeti paylaşılır. Ve tıklama adedi ne kadar artarsa, ulaşılan sayfaya aktarılacak link kıymeti o kadar azalır.
Kategori ve ürün sayfalarınızı adlandırırken anahtar sözcük analizine müracaat ederek en fazla aranılan kelimeleri seçenek faktörüz size pozitif geri dönüşler sağlayacaktır. Ama tek bütünlük de elde etmeye çalışın. Örneğin; kategori isimlerinizden biri “Elbise Modelleri” iken öteki “Etek Fiyatları” olmasın. “Modelleri” demeyi seçenek ettiyseniz hepsini aynı anda isimlendirin.

Site-içi Linkleme
Bir başka konumuz site içi linkleme. Başka bir deyişle sitenizin herhangi bir sayfasından yeniden sitenizin herhangi bir sayfasına link vermek. Site içi linkleme vasıtası ile belirleyeceğiniz anahtar kelimelerle seçtiğiniz sayfalara link sunarak o sayfaları güçlendirebilirsiniz. Bu prosedürü yapar iken aklınızdan çıkarmamanız lüzumlenen şey; ana sayfa üstünden verilen site içi linkler her vakit en çok kıymet açıklayan linklerdir.
Bir başka ilgi faktörüz lüzumlenen nokta ise arama motorları sandığınızdan henüz zeki bulunduğu için aynısı anahtar sözcük ile defa çok sayıda link eklememek. Zira bu gibi vaziyetleri arama motoru kuşkulu tek tutum olarak algılayacak ve kendini yanıltmayı planladığınızı düşünecektir. Bunun adına henüz tabii duracak şeklinde site içi linklemenizi yapmanızı öneririz.
Son olarak yapmanız lüzumlenen ise arama motorunun bütün sayfalarınızı çözümleme etmesi ve indekslemesi için bütün sayfalarınızı sahibi olan tek site haritası hazırlayarak bunu Google’a bildirmek.

Bir cevap yazın